Ki a nutellát szereti rossz ember nem lehet…ugye, így van a mondás? 🙂 Nos, én már idejét nem tudom, hogy mikor ettem utoljára, mert -kövezzetek meg- nekem túl tömény (pedig higgyétek el édesszájú vagyok 🙂 ). Van olyan barátnőm, aki bizony, ha vérszemet kap, akkor kanálszám eszi. Naaaa ki ismert magára? 😀
Érdekesség, hogy Olaszország a “szülőhazája” és hivatalosan ezen a néven 1964 óta élvezhetjük (bár az első próbálkozás 1946-ban volt).
Na, de a lényeg, hogy péntek lévén barátnőmnél és családjánál töltöttem a délutánt. Ez egy bevett szokás nálunk. Munka után megérkezek Alvinnal, az én drága egyetlen imádott kiskutyámmal (itt most visszafogtam magam 🙂 ) és megkezdődik a méltó lezárása a hétnek. A program a következő: többnyire Darth Vader (=barátnőm férje), esetenként Amidala(= barátnőm) főzi a vacsorát, ahhoz finom bort iszunk és beszélgetünk, közben kisebb-nagyobb sikerrel hárítjuk a kutyáink pofátlan, néhol már- már agresszív kajakoldulását, mert ugye éheztetjük őket :D, a háttérben többnyire rock zene szól, de néha bekúszik pár olasz klasszikus vagy, ha sikerül átvennem a zeneválasztás jogát, akkor Justin Bieber 😀 😀 Az eheti menü egyébként hamarosan érkezik az oldalra is, mert szerintem sokaknak tetszene. Annyit elárulok, hogy lesz benne steak és vörös tonhal. Na ugye, hogy ugye! 🙂 Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a társaságon túl a finom vacsora az elsődleges, ami lelki szemeim előtt lebeg szerda délután az irodában, mert várom a finom bort is. Vállalom: szeretem a bort. Pedig régen nem volt ám ez így. Ez “sajnos” a Star Wars családnak köszönhető.
Azt gondolom, hogy az egyik legjobb dolog a barátaiddal összeülni, közösen sütni-főzni, iszogatni, beszélgetni…elvégre “a barátok az általunk választott család” és ez mekkora igazság! Szerencsés vagyok, mert bár “kevés” barátom van, de azok mind igazi, őszinte barátságok. Na és ez a nem mindegy a mai világban…
Jézusom, kicsit elkalandoztam. Bocsánat.
A következő receptet, kicsit hasraütésszerűen készítettem el, mert korábban csak egy montázst láttam az interneten, ami nagggggyoooonn guszta volt és csalogatott, hogy megcsináljam. Kihívás elfogadva és teljesítve. Tudom, tudom mindig csak édesség, de most mit tegyek? 🙂 Talán elnézitek nekem.
Szóval Darth Vader-éknél töltöttem a délutánt és Vader Nagyúrnak hosszú napja volt, ezért gondoltam örülne egy kis meglepinek, a gyerkőcök is szeretik az édességet plusz aznap mi sem diétáztunk Amidalával 😀 😀
Nutellás csigusz projekt indul. Felkészültetek?
Hozzávalók:
+ lelkesedés és jókedv el ne maradjon 🙂
Kelt tésztát készítünk. Nem kell félni tőle, mert tudom, hogy sokaknak mumus, nekem is az volt, de legyőztem. Így is maradt még kb. 1000 másik félelem 🙂 A lényeg szerintem, hogy az élesztő ne legyen hideg. Mondjuk jelen esetben minden legyen legalább szobahőmérsékletű. A tejet a cukorral mikróban meglangyosítjuk (!), villával jól elkeverjük, hogy feloldódjon cukor, mert ezen sok múlik. Aztán belemorzsoljuk az élesztőt, kicsit keverünk rajta, majd letakarjuk szalvétával vagy konyharuhával, kinek mi tetszik és meleg helyre rakjuk. Kb. 10 perc alatt szépen felfut.
Addig a lisztet nem meglepő módon beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a csipet sót és a vanília kivonatot, keverünk rajta egyet fakanállal, majd a felfuttatott élesztős tejet, az olajat és a tojás sárgáit hozzáöntjük. Először célszerű villával összekeverni, majd kézzel dolgozni. Elég sűrű, masszív tésztát kapunk (legalábbis nekem az lett), de aggodalomra semmi ok, jó lesz. Miután kezünk már bedurrant a gyúrástól, jöhet a fakanál és azzal még rásegítünk. Alulról felfele, pofozgató mozdulatokkal dolgozunk a tésztánkon, aminek mikor már simának tűnik a felülete és elválik a tál falától, kevés lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk konyharuhával ( itt csak ez jöhet számításba!) és meleg helyen 50 percet pihentetjük.
Amíg kel a tészta, megnézhetünk majdnem két részt a Szex és New Yorkból 🙂
Ilyen lesz a kis drága:
Az idő leteltével a csodaszép, meghízott tésztánkat lisztezett nyújtódeszkán, átgyúrjuk, majd jóóóóó nagyra kinyújtjuk. Én majdnem akkorára nyújtottam, mint maga a deszka.
Eztán minőségellenőrzés céljából megkóstoljuk a Nutellánkat, majd a tészta felét megkenjük vele jó alaposan. Azért túlzásba ne vigyük,mert, ha kifolyik a tésztából és megsül, akkor lehet kicsit kesernyés lesz az íze. Ezt követően ráhajtjuk a tészta üres felét. Itt legyetek figyelmesek, mert, ha egyszer a mogyorókrémes részre ráragadt az üres rész, akkor azt csak szakadással és káromkodással tudjátok megoldani. Tapasztalat :/
A kis drágák a tepsin még 30 percet pihennek! Addig pedig MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT! légkeverés 180 fok.
Pihenőt követően tojás sárgájával lekenjük a tetejüket és már mehetnek is be a meleg sütőbe, ahol sütőtől függően 15 percet sütjük őket.
ISTENI ILLATOKRA SZÁMÍTSATOK A LAKÁSBAN!
Kövessük figyelemmel az eseményeket a sütőben, mert miután szép aranybarnák, akkor már lehet is kivenni és próbáljátok megállni, hogy forrón egyetek belőle, mert úgy jártok, mint én : szétégeti a szátokat 🙂 De jelzem, hogy megérte. Annak ellenére, hogy amúgy töménynek tartom a nutellát, ilyen formában nagyon – nagyon kedvemre való.
Ugye, hogy nem atomfizika ennek az elkészítése sem!?
Óriás boldogság van, mert hip hop elfogy. Nem túl tömény édes, folyékony csokis-mogyorsós krém omlós tésztába csomagolva. Hmmm, ellenállhatatlan és még látványra sem gyenge 🙂
Remélem tetszett a recept és Ti is elkészítitek!
Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem 🙂
Üdvözlettel: Szandra