Hűha eljött ez a pillanat is: az első recept. Anno ezt úgy képzeltem el, hogy sima ügy lesz trombita szó, konfetti eső kíséretében. De kérdem én: hol van a mazsorettes felvezetés, hol van a trombita, hol van a konfetti eső? És amúgy meg melyik kedvencemet válasszam, hogy ne sértődjön meg a többi? Sokat gondolkodtam, de végül megszületett. Így örömmel jelentem be:
” and the winner is: az isteni finom, a pihe-puha, az elronthatatlan, a gyorsan elkészíthető KUGLÓF”.
Azt gondolom, hogy kuglófot a nap bármely szakában lehet enni egy csésze finom kávé/habos kakaó/tea kíséretében. Egy(-két-három) szelet kuglóf és tejszínhabos cappuccino mellett megfejthetjük a barátnőkkel az élet nagy dolgait. De jól esik egy szimpla vasárnapi ebéd utáni desszertként vagy készíthetjük bármilyen összejövetel kapcsán. A siker borítékolható. Korábban ódzkodtam a kuglóf készítésétől, de rájöttem, hogy nem atomfizika. Pedig halkan jelzem, hogy abban nagyon erős vagyok 😀 😀 Ráadásul nagyon jól variálható bármivel pl.: aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával, kakaóval, túróval, csokidarabokkal stb. Egy szónak is száz a vége: egy igazi jolly joker.
Amire mindenképp szükséged lesz: az egy robotgép és természetesen a kuglóf forma. Ha nincs ilyen formád, akkor csináld azt amit én: kérj kölcsön és ne is akard visszaadni! (természetesen mindig visszaadom és nem, nem fogok venni, mert ez így sokkal jobb 😀 )
De most jöjjön a főszereplő. Ez egy igazi alaprecept, amit hangulatomnak megfelelően szoktam variálni akár kakaóporral, akár dióval, akár aszalt áfonyával és még sorolhatnám. Majd látni fogod, hogy milyen egyszerű és neked is beindítja a kreatív énedet. Többek közt ezért is szeretek a konyhában lenni, mert itt előjön az amúgy mélyen megbújó kreatív Szandra.
Személy szerint javaslom, hogy minden összetevő legyen szobahőmérsékletű (még a tojás is). Nem tudom, hogy miért, de ez mániám (persze van még sok másik is, de arról majd később 🙂 ). Azt vettem észre, hogy ezáltal mintha lágyabb, puhább végeredmény kerülne ki a sütőből. Aztán az is lehet, hogy csak bebeszélem magamnak… Na mindegy, nézzük a receptet.
Hozzávalók:
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
175 g natúr joghurt (ez egy kis dobozosnak felel meg)
15 dkg cukor
2 tojás
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
pár csepp vanília aroma / 2-3 csomag vaníliás cukor
csipet só
reszelt kezeletlen citrom/narancshéj ( én szeretem a frissen reszeltet, de lehet kapni szárítottat is)
+ lelkesedés és jókedv!
Az első lépés és nagyon fontos, amit én gyakran elfelejtek: MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT! alsó-felső sütés 180 fok.
Aztán célszerű már most kivajazni és lisztezni a (kölcsön) kuglóf formánkat, hogy később ezzel már ne kelljen foglalkoznunk. Érdemes kissé olvasztott vajjal és ecsettel dolgozni. Hatékonyabb, alaposabb és gyorsabb, mint a puszta kezes technika. Jó tanács: legyünk alaposak, mert ugye nem akarunk beleragadt, szaggatott szélű sütit felszolgálni(!?). Persze mindezt megússzuk, ha szilikon formánk van.
Egy tálban fakanállal keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A lisztet célszerű a tálba szitálnunk, mert azt olvastam, hogy ettől sokkal levegősebb lesz bármilyen sütemény. Azóta, ha kell, ha nem én szitálok 🙂
Egy másik tálban robotgéppel kikeverjük a vajat, a natúr joghurtot, a cukrot és a vaníliát. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt citrom/narncshéjat és tovább robotolunk. Ez összesen kb. 10 perc.
Miután ez megvan, robotunkkal lelkesen hozzákeverjük a lisztes egyveleget. Nem kell sokáig keverni, elég addig, míg a száraz és nedves alapanyagok szépen egybeolvadnak. Ez kb. 3 perc.
Ééééééssss már el is érkeztünk az utolsó felvonáshoz. A masszát a már előre kivajazott és lisztezett formánkba öntjük, kissé elsimítjuk a tetejét, majd finoman az aljával a munkalaphoz ütögetjük. Hogy miért? 1. szépen elsimul a tésztánk 2. jó feszkó levezetés (már, ha feszkósak vagyunk persze). Aztán már tolhatjuk is be az előmelegített sütőnkbe, ahol sütőtől függően kb. 50 perc alatt csodaszép, illatos kuglóf lesz belőle.
Amíg sül a kis drága, addig van időnk elmosogatni, pakolni vaaaaaaagy megnézni kedvenc sorozatunk egyik epizódját:)
Mielőtt kivesszük, érdemes tűpróbát végezni. Biztos ami biztos alapon. Na ugye, hogy nem atomfizika és már te is gondolkodsz, hogy mivel dobd fel legközelebb?
A formában hagyjuk hűlni kb. 5 percet és csak aztán borítjuk ki hűtőrácsra és miután kihűlt, már mehet is egy tálra, meghintjük porcukorral( vagy leönthetjük csokival + megszórhatjuk apróra vágott dióval…) és kezdődhet a dícséretek begyűjtése, valamint az élet nagy dolgainak megfejtése a barátnőkkel 😉
Remélem tetszett a recept és Te is elkészíted.
Megtalálsz Facebookon is, találkozzunk ott is 🙂 https://www.facebook.com/egycsipetboldogsag/
Üdvözlettel: Szandra
U.I.: mint már korábban jeleztem, profi ételfotós pályafutásomnak is az elején járok 🙂
Kommentek