A légiesen könnyű citromos habos pite

fotó:Pinterest

fotó:Pinterest

Itt vagyok, nem tűntem el, csak húsvéti ereszd-el-a-hajamat volt, amit egybekötöttem egy jó kis költözéssel, mindezt megkoronázva egy óraátállítással. Nem tudom, hogy vagytok vele, én még keresem az időérzékem és a pihentető alvásomat 🙁 Így szép az élet…szeretem, ha valami nem egyszerű 🙂

Húsvétkor önként jelentkeztem a desszertek elkészítésére, míg Anutám a főzőmester szerepét vállalta. A kínálat részemről a következő volt: fahéjas-diós fátyolkalács, répatorta és citromos habos pite. Ígérem mindegyik receptet leírom nektek, mert ezeket meg kell csinálnotok. Isteniek. De tényleg!

A sort a citromos habos pitével kezdeném, amit már régóta terveztem elkészíteni. Bernuskaa (köszönöm neki innen is) oldalán láttam és hihetetlen guszták voltak a képek (az enyémek, mint tudjuk fejlődésben vannak, de igyekeznek 🙂 ).  Szóval eljött az idő, hogy megsüssen ezt a csodapitét és a húsvét az egy igazán jó alkalom volt. Hip-hip hurrá, mert felavathattam a kb. 1 éve vásárolt piteformámat, amit eddig csak házi kekszek, linzerek, pogácsák kínálására használtam és mielőtt megsértődött volna, gondoltam történjen ez méltó módon.

Mi jut eszedbe, ha meghallod, hogy citrom? Azon kívül, hogy beindul a nyáltermelődés 😀 Fanyar, friss, illatos, hűsítő, könnyű. Nekem például ezek. A citromos habos pite igazán jó választás, ha látványos, ízletes, ugyanakkor könnyű desszertet szeretnénk. Jelzem, hamar el fog fogyni!

Na, de a recept. Mi kell hozzá? Citrom biztosan :), továbbá egy piteforma vagy tortaforma is megfelel erre a célra. Első olvasásra kicsit ijesztő lehet az elkészítése – legalábbis nekem hirtelen az volt, de tudjuk, hogy én ijedős fajta vagyok-, aztán látni fogjátok, hogy semmi bonyolult dolog nincs benne.

Hozzávalók :

  1. Tészta:
  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 7 dkg HIDEG! vaj
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája -> a kenéshez

     2. Citromkrém:

  • 20 dkg cukor
  • 2 ek. frissen reszelt citromhéj
  • 6 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1,5 dl frissen facsart citromlé
  • csipet só

      3. Tojáshab:

  • 4 tojás fehérje
  • 8 dkg cukor
  • 3 csepp! citromlé

+ lelkesedés és jókedv 🙂

Első lépést vajon kitaláljátok? Bizony: MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT! alsó-felső sütés 180 fok

Aztán vedd elő a sütőformát és alaposan vajazd+lisztezd ki!

Ezt követően én megmostam a citromokat, szárazra töröltem és lereszeltem a héjukat. Arra érdemes figyelni, hogy csak a sárga külső részt reszeljük le, mert, ha a fehér rész is belekerül, akkor keserű lesz. Már ekkor isteni illat lengi körbe a konyhát. Imádom a frissen reszelt citrom/narancshéj illatát. És ,ha már megkopasztottuk a kis drágákat, akkor egyúttal facsarjuk is ki belőlük a 1,5 dl levet. Soknak tűnik? Hidd el, nem lesz az!

pite1

 

Kezdődjön az összeállítás. A hideg vajat a sóval, a cukorral és az átszitált (mert szitálni jó 🙂 ) liszttel alaposan elmorzsoljuk, majd az előkészített formába kézzel eloszlatjuk, belenyomkodjuk, úgy, hogy pereme is legyen a tésztának.  Nem kell megijedni, nem lesz vastag a tésztás rész. Ha ezzel megvagyunk, akkor már mehet is be a sütőbe és kb. 10-15 percig elősütjük 180 fokon.

pite2

 

Amíg sül az alapunk, addig pik-pak összeállítjuk a citromkrémet. Egy tálban a tojásokat, a cukrot és a citromlevet robotgéppel összekeverjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, citromhéjat, sót és ezt is jól elkeverjük a géppel. ( Húúú, Anutám gépe brutál jó, élvezet volt vele dolgozni. Úgyhogy lehet, hamarosan örökbefogadom a kicsikét 😀 )

 

pite3

 

Közben figyeljük a sütőben az eseményeket és , ha a tésztánk megpirult, akkor kivesszük, megkenjük a tetejét és a széleit a tojás sárgájával, majd ráöntjük a citromkrémet, ami jelenleg elég híg, úgyhogy csak óvatosan a sütőbe történő visszahelyezésnél, mert nekem sikerült kicsit megbillentenem és ez annnnnyiiiiraaaa tipikus Szandra 🙂 A krém egyébként a sütés végére szépen megszilárdul.

Ismét sütjük kb. 20-25 percet.

Addig összeállítjuk a tojáshabot. A tojás fehérjéket, csipet sóval felverjük és fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Mikor már keményedik a hab, akkor kb. 3 csepp citromlevet adunk hozzá és tovább keverjük. Szép fényes, kemény habot kapunk.

Közben már olyan illatok szállnak a konyhában, hogy ÚR ISTEN! Imádom.

Pitécskénk szépen megsült és örülünk, hiszen szilárddá vált a krém is. No, de nem kapcsoljuk le a sütőt, ugyanis a tojáshabot habzsákkal rányomjuk a tetejére. Lehetőleg nagyon ne törjük össze a habot! Fantáziátokra bízom , hogy hogyan/milyen alakban díszítitek a pitét.  Az is lehet, hogy nem habzsákba töltitek (mert mondjuk nem akartok azzal babrálni), hanem csak rásimítjátok a tetejére és villával hullámokat rajzoltok bele, úgyis biztosan szép lesz. Ha ezzel megvagyunk, toljuk vissza sütőbe és további 10 percig sütjük. Mikor szép “aranybarna” a tojáshab, akkor kész és a sütőt is lekapcsolhatjuk most már. A képen az előtte-utána állapotot szerettem volna bemutatni, remélem sikerült 🙂

pite8

Boldogság van. Ugye, hogy nem is olyan bonyolult, mégis milyen látványos!? Na és, ha már kihűlt, felszeltük és megkóstoltuk kérdezzük meg magunktól : “Eddig ilyet miért nem csináltam????” Én ezt kérdeztem magamtól. Nagy sikere volt, kivétel nélkül mindenkinek ízlett. Vékony tésztaréteg, lágy, hűsítő, zselés állagú citromkrém és rajta a finom tojáshab, egyszerűen egy csoda. A receptgyűjteményembe bekerült és szerintem a tiétekbe is be fog.

pite7

Plusz jó pont, hogy nagyon kevés mosogatnivalót hagy maga után 😉

Remélem tetszett a recept és Ti is elkészítitek.

Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem 🙂

Üdvözlettel: Szandra

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!