Lisztmentes mákos-fügés Robert torta

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretem a szülinapokat. Nem is értem azokat az embereket, akik nem szeretik…Olyan jó érzés készülődni, gondolkodni, hogy mivel lephetném meg az ünnepeltet és aztán még jobb érzés látni a boldogságát, az őszinte örömet az arcán. Hiszem, hogy nem pénzfüggő az ajándék sikere. Lehet elcsépelten hangzik, de igaz, hogy a legfontosabb, hogy szeretettel adjuk/készítsük, ismerjük az ünnepeltet és ebből kifolyólag személyre szabottan neki szóljon. Kicsi Szandra (azaz én) azokat a meglepetéseket szereti igazán, amiken látni/érezni a gondoskodást. Támogatom az egyedi, kézzel készült ajándékokat. Erre nagyon jó példa akár egy sütemény elkészítése is, hiszen abba szívedet-lelkedet beleteszed, keresed a megfelelő receptet, ami ízvilágában megfelel az ünnepelt ízlésének, izgulsz, hogy úgy sikerüljön ahogy a NAGYkönyvben meg van írva és várod a pillanatot, hogy odaadhasd és láthasd a reakciót. Legalábbis ez nálam így működik 🙂

No, de a lényeg: az elmúlt héten volt  egy általam szeretett emberkének a szülinapja. Sokat nem gondolkodtam, hogy mivel lephetném meg, mert már hónapokkal ezelőtt kinéztem a torta receptet egy korábbi Nők Lapja konyha -ban. Viszont őszinte leszek: tortát eddig nem igazán sütöttem, főleg nem lisztmenteset, úgyhogy kicsit izgultam 🙂 Plusz tudjuk, hogy NINCSEN SZÜLINAP TORTA NÉLKÜL!!!

Az ünnepeltről tudni kell, hogy imádja a Forma 1-et, a BMW-t, a motorokat,elmondása szerint mindent, ami hangos és füstöl éééééééssss a  fügét, annak minden formáját (frissen, aszaltan, lekvárban, kekszben, stb.). Volt hogy sütöttem neki 2 adag (kb. 30 db) fügés-csokis kekszet…nagyjából fél nap alatt elfogyott és kivételesen nem én ettem meg az egészet 🙂 Azóta ipari mennyiségben sütöm 😀

Nos, tehát a kiindulási alap az volt, hogy füge mindenképp legyen benne. Így találtam rá a lisztmentes(!) mákos-fügés torta receptjére, ami rendkívül egyszerű és istentelenül jó ízű, emellett pedig még látványos is. Az, hogy lisztmentes egy plusz pozitívuma, hiszen sokan nem ehetnek hagyományos lisztes ételeket (többek között nekem sem éppen tesznek jót), így ezzel a recepttel remélem kicsit nekik is segítek 🙂

Amire szükséged lesz mindenképp: 18cm-es tortaforma. Legalábbis én ebben a méretben csináltam és szép magas lett a tészta.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 5 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl étolaj
  • 15 dkg darált mák + tortaforma kiszórásához
  • reszelt citromhéj

Krém:

  • 20 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 2 tk. habfixáló (elhagyható)
  • 6 evőkanál fügelekvár
  • 2 csom. vanília cukor

+ ne felejtsük el a lelkesedést és a jókedvet 🙂

Kezdjünk azzal, hogy a tortaformánkat ALAPOSAN! kivajazzuk és darált mákkal “kilisztezzük”.

Aztán MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT! légkeverés 170 fok.

A tojásokat szétválasztjuk.

mákosfügés1

Elsőként a fehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük.

mákosfügés2

Majd a sárgájához hozzászitáljuk(!) a porcukrot és ezt robotgéppel fehéredésig keverjük. Mondtam már, hogy nagyon szuper Anutám gépe? Íme, Ő, egy kis részlet erejéig megmutatom nektek 🙂

mákosfügés

Miután kikevertük a porcukros részt, hozzáadjuk az olajat, a darált mákot (köszönöm Mami), a sót és a reszelt citromhéjat, alaposan kikeverjük ezt is.

mákosfügés4

Az előzőleg felvert tojáshabot 3 részletben adjuk a masszánkhoz. Fakanállal dolgozzunk! Az első adagnál nem kell óvatoskodni, a lényeg, hogy fellazuljon a tésztánk. A második és harmadik felvonásnál már legyünk finomabbak, ne törjön meg a hab, viszont a tésztában jól keverjük el. Na én ennél a “ne törjük össze a habot résznél” mindig kicsit izgulok, de sikerült végül 😀 Gyönyörű, élénk fekete, szemcsés tésztát kapunk, ami a citromnak köszönhetően illatos is.

A masszánkat a már előkészített tortaformába öntjük és betoljuk a sütőbe. Sütőtől függően 45-50 percet sütjük. Eredetileg 30 percet írt a recept, nekem viszont több idő kellett. Ebból is látható, hogy mekkora különbség van sütő és sütő között. Mielőtt kivennénk, tűpróbát érdemes csinálni.

mákosfügés5

mákosfügés8Amíg sül az alapunk, addig gyorsan összeállítjuk a krémet. Először felverjük a tejszínhabot a habfixálóval. Itt fontos, hogy előzőleg legalább 12 órát már a hűtőben pihenjen a tejszín, mert különben nem lehet kemény habot készíteni belőle.Aztán jöhet a mascarpone és a fügelekvár összerobotolása a vanília cukorral, majd a tejszínhabbal. Közben kóstoljuk meg a krémet, mert ízlés kérdése, hogy teszünk e még bele lekvárt. Eredetileg 3 evőkanállal írta a recept, de én ezt megdupláztam 🙂 Mehet a hűtőbe.

A megsült a tortácskát kivesszük és hűtőrácson kihűtjük. Én formában hagytam kihűlni. Nekem kicsit a hűtés során a közepe “összeesett”, de nem kell megijedni, mert krémmel orvosoltam.

mákosfügés6

Bevallom, valószínű nem voltam túl alapos a tortaforma kikenésénél, ezért az alja itt- ott sérült, de ezt is orvosoltam.

A türelmi idő leteltével a krémet a tetejére halmozzuk és elkenjük, majd mehet pihenni a hűtőbe. Díszítésnek friss füge hiányában fügelekvárt és a forma aljára letapadt tésztát használtam morzsolva. Mire nem jó egy kis konyhai baleset 😀 😀 😀

mákosfügés10

A kapott tortánk látványos, könnyed és rendkívül finom.

A koronát az egyedi tortadekor adja, amit a Magnolia -nak köszönök ismét. Keressétek bátran, mert csoda, amit csinál. iLdónak elmondtam Robi személyiségét, küldtem róla egy képet és egy az egyben megrajzolta, elsőre! Aki személyesen ismeri Robit, egyből felismeri a képen.

mákosfügés11

BOLDOGSÁG. A tortának óriás sikere volt 😀 Az ünnepelt örült és én is örültem. A szülinapot megkoronáztuk egy szigligeti (IMÁDOM SZIGLIGETET) kirándulással is, úgyhogy elmondhatom, hogy ez egy szuper szülinap volt.

Ezzel a bejegyzéssel pedig hivatalosan is megnyitottam a szülinapi szezont.

Remélem tetszett a recept és hamarosan  Ti is elkészítitek!

Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem  ott is 🙂

Üdvözlettel: Szandra

UI.:Anutám segített fotózni, Mamim pedig a retro kávédarálójában őrölte nekem a mákot. Köszönöm!

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!