2 hete nem jelentkeztem, legalábbis itt nem, de nézzétek el légyszi, mert elhavaztam kicsit munkahelyen és itthon is. Viszont most itt vagyok, ragyogok, receptet írok.
Szeretem az egyszerű, de nagyszerű ételeket. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Ugye?! 🙂 Na, pont ilyen a következő recept is, amit egyébként barátnőmnél ettem először egy pénteki pár üveg pohár bor elfogyasztásával egybekötött csacsogós est alkalmával és totál rákattantam. Nem csak azért, mert kézzel-lábbal lehet, sőt kötelező enni (és én azt IMÁDOM), hanem hiperszuper jó íze van, szaftos, omlós és szerintem nincs olyan ember a föld kerekén, aki ne szeretné. Már csak azért is, mert az alapja a ketchup. Mindenki kedvence. Minden háztartás nélkülözhetetlen alapja. Javítsatok ki, ha tévedek 🙂 Micsoda mennyei manna és micsoda retro a frissen sült hasábkrumplit mártogatni a ketchupba? 😀 …. Szóval alig vártam, hogy itthon is elkészíthessem a csodacsirkét és ahogy lenni szokott, eljött az én időm, egy gyönyörű, napsütéses vasárnapon ipari mennyiségű 10ujjas csirkeszárnyat készítettem. Mit tehetnék?Nagy a család 😀 Előtte persze megejtettem egy telefont, hogy mégis mit keverjek össze, DE ismertek, kicsit elvettem és hozzáraktam, ettől lett igazán Szandrás a végeredmény. Amolyan 10ujjas finomság(=mind a 10 ujjunkat megnyaljuk utána). Mindössze egy probléma van a dologgal: én rendszerint érzésre főzök, mindenből annyit rakok, amennyit jónak látok, nem igazán méregetek és hát jelen esetben is elfelejtettem mérni, hogy miből mennyit tettem, de igyekszem felidézni. De legyetek bátran kreatívak, hiszen bármit adhattok hozzá, amit otthon találtok, mert nálam is így volt. Ez csak egy alap, amit kedvetekre alakíthattok.
Felkészültetek? Akkor kezdjük el!
- 23 db (kb.2 kg ) csirkeszárny
- kb. 10-15 dkg ketchup
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- só
- bors
- narancslé
- 2-3 csepp balzsamecet
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 0,5 tk. őrölt chili paprika
+ lelkesedés és jókedv 🙂
Kezdetnek fogjunk egy tálat és a hozzávalókat keverjük össze. Kóstoljuk meg, hogy milyen az ízhatás és annak megfelelően alakíthatjuk tovább. A borsot nem kell sajnálni. FONTOS!!, hogy sűrű massza legyen, ne híg, ezért óvatosan a narancslével, de akinek nem tetszik, akkor el is hagyhatja.
A csirkeszárnyakat megmossuk és szárazra töröljük, hogy jól tapadjon rá a kechupos pác.
Aztán fogunk egy tepsit (én biztos, ami tuti egy kis kókuszolajjal kikentem), és csatasorba állítjuk a szárnyacskákat, amiknek mindkét oldalát megkenjük a “kreatív” mázzal. A tetejére menjen a több. Így hagyjuk őket kb. 1 órát pihenni, de a pihenőidő akár el is hagyható. A felső soron szabad szemmel is jól látható, hogy gyúros csirkék voltak, mert jócskán nagyobbak 🙂
Előmelegített sütőben, 180 fokon alsó-felső programon, alufólia alatt 1 órát sütjük, majd a fóliát levéve még további 20-25 percet pirítjuk és már kész is a 10ujjas csirke. Az illatok pedig naggggyon durván jók a konyhában. Az ízéről ne is beszéljünk: parádésan jó ahogy a paradicsom édeskés ízébe beleolvad a fokhagyma, az amúgy karakteres gyömbér és balzsamecet pedig megszelídül, mindezt pikánssá varázsolja a narancs friss, citrusos íze, majd a chili felteszi a koronát az egészre. Tényleg PARÁDÉS! Próbáljátok ki! A friss, aprított petrezselyem Mamim kertjéből pedig elmaradhatatlan. Mondtam már, hogy imádom az ízét, az illatát és aprítani is?! Fura vagyok, tudom, tudom…
Ez a finomság, akár ebédre, akár vacsorára tökéletes választás, nem kell vele sokat bajlódni és higgyétek el óriás siker várható.
Személy szerint salátával ettem, amit jégsaláta +retek +paradicsom +lilahagyma +sárgarépa +uborka +só +bors +olívaolaj +citromlé kombinációjával alkottam meg, de a család többi tagja kapott hozzá még párolt rizst is. Én készülök a bikiniszezonra kérem szépen :)))) Úgyhogy ezúton szeretnék mindenkit megkérni, hogy ne vigyen kísértésbe se linzerrel, se csokival, se kávéval, se …..végtelen hosszú a sor 🙂
Amúgy nem tudom feltűnt e, de ez nem süti recept 😀 Ilyet is szoktam ám csinálni.
Remélem tetszett a recept és hamarosan Ti is elkészítitek.
Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem ott is 🙂
Üdvözlettel: Szandra
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: