Mr. csokis-fahéjas-fügés keksz

 

happiness

fotó: Pinterest

Előre szólok:rá lehet kattanni nem kicsit, hanem nagyon 🙂 Képzeljetek el egy olyan homemade kekszet (ez menő így leírva, ugye?), ami kívül aranybarna, roppanós, ugyanakkor a belseje puha és olvad a szádban. Az ízéről pedig ne is beszéljünk, mert az valami szuperkirályságos. Kekszet kortól nemtől függetlenül szerintem mindenki szereti. M I N D E N K I ! Olyan jóóóóó egy csésze habos kávécsodához majszolni vagy egy bögre forró kakaóba mártogatni és megfejteni az élet nagy dolgait. Ahhhh…. Szeretek sütni (meglepő? 🙂 ), mert ilyenkor egyrészt töltődök, másrészt a konyha megtelik finom, szívmelengető illatokkal és nemrég azt is megtudtam, hogy sütiillatú lesz  a hajam és a bőröm is. Ez egy szuper mellékhatás. Ha ti is elkészítitek ezt a kekszet, akkor megtapasztaljátok, hogy a konyha egy csodaillatú hellyé változik 🙂

fügéskeksz6

Erről a kekszről már korábban tettem említést, így ideje volt már ennek a bejegyzésnek.  Szóval engedjétek meg, hogy bemutassam nektek a gondűző MR. CsokisFahéjasFügésKekszet. Rutinosan dupla adaggal sütöm, mert egy szempillantás alatt elfogy. Jó hír, hogy gyorsan elkészül, mindössze egy robotgépre van szükség hozzá és plusz jó pont, hogy saját ízlésünkre formálhatjuk. Én most fügét tettem bele, mert nagyon finom puhát kaptam (ALDI), de készült már aszalt áfonyával és dióval  vagy csak szimplán csokidarabbokkal, a végeredmény mindig ellenállhatatlan.

fügéskeksz

Jó tanács: FORRÓN NE EGYETEK BELE, bármennyire is csábító, mert elégetitek a szátokat, teszteltem, tehát tudom 😀

A lényeg, hogy minden alapanyag SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ ! legyen.

Hozzávalók ( kb.44 db nagyobb kekszhez):

  • 16 dkg szobahőmérsékletű vajfügéskeksz1
  • 10 dkg cukor
  • 32 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg  aszalt füge/áfonya ( lehet több )
  • 2 tk. sütőpor
  • fahéj ízlés szerint
  • csipet só

+ lelkesedés és jókedv 🙂

Elsőként aprítsuk fel viszonylag apróra az aszalt gyümölcsöt, majd az étcsokoládét is. Süteménybe mindig étcsokoládét használok, mert sokkal intenzívebb íze van.

Ezután a lisztet egy tálba szitáljuk (mert már tudjuk, hogy szitálni jó dolog) és a fahéj-sütőpor-só kombójával összekeverjük.

Egy másik tálban a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és vanília cukorral kihabosítjuk, majd a tojásokkal is alaposan összerobotoljuk.

Eztán több részletben keverjük hozzá a lisztes egyvelegünket, ami a vége felé haladva kissé nehézkes lesz, de nem kell megijedni, ez normális.

Majd robotgép félre, fakanál kézbe és hozzákeverjük a csokidarabokat és az aprított aszalt fügét. Szuper, mert már össze is állítottuk a tésztát,fügéskeksz2 amivel már csak annyi dolgunk van, hogy kétfelé választjuk és folpackra tesszük, ahol henger formájúra alakítjuk. Jelenleg lágy az állaga, de ez változni fog. A hűtés hatására ugyanis megszilárdul, nem lesz puha, így könnyen lehet vele dolgozni.

Hogy milyen vastagra csináljátok a hengereket az attól függ, hogy mekkora kekszeket szeretnétek belőle. Ugyanis a hengereket berakjuk kb. 45 percre vagy  akár többre a hűtőbe és miután kicsomagoltuk, karikákat vágunk belőle és már mehetnek is a sütőpapírral bélelt tepsire, 1-1 cm távolságot hagyjunk köztük. 

ELŐMELEGÍTETT sütőben, légkeverésen, 180 fokon kb. 12 perc alatt készre sütjük. A sütési idő sütőfüggő, úgyhogy figyeljétek. Akkor jó, mikor kívül szép aranybarna és ha megnyomjuk, akkor puhának tűnik. Öröm boldogság van, mert hiphop kész vagyunk vele, isteni finom és csodás illatok szállnak a kis konyhában.

fügéskeksz4

Miután kihűlt egy dobozban jól tárolható, bár ezt még nem nagyon tudtam tesztelni, mert mindig hamar elfogy 🙂

Higgyétek el mind látványra mind ízvilágra pompás kis apróság.

Remélem tetszett a recept és Ti is elkészítitek.

Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem  ott is 🙂

Üdvözlettel: Szandra

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!