Szülinapok idejét éljük mostanában. Szerencsére egymást érik a +1 évvel idősebb emberkék ünnepségei 🙂 Persze ÉÉÉÉNNNN NEM ÖREGSZEM!!! ÉN NEM! Most épp bátyám szülcsinapcsija (így hívom igazából) volt soron. Halkan jegyzem meg, hogy 4en vagyunk tesók. Hamarosan jön a kisHúgom és kisÖcsém szülinapja is. Nagy, hangos, állatszerető család a miénk. Úgy mondanám, hogy olaszos 🙂
Tesómról tudni kell, hogy van pár rigolyája kajával kapcsolatban (is) és nem igazán édesszájú. Az ő részét is én kaptam édesség szempontjából 😀 Így mikor megkérdeztem, hogy milyen tortát szeretne szülcsinapcsijára, hosszas gondolkodás után közölte, hogy hatlapost. Hatlapost? Tortát? És ezt egyben? Nos, először megijedtem, mert még az életben nem csináltam hatlapost, főleg nem tortát. Itt jegyezném meg, hogy nálam 1. nincsen szülinap torta nélkül 2. a torta kerek formájú. A hatlapos pedig alapjáraton téglalap alakú ugyebár. De kihívás elfogadva és örömmel jelentem, hogy teljesítve. Plusz nem olyan nehéz, mint amilyennek az ember gondolja.
Mindenkinek van a családjában legalább 1 tuti hatlapos recept. Nálunk is így van. De én Szandra vagyok és én nem azt csinálom, ami már bevált, hanem első nekifutásra is már egy totál más receptet. Fogta is Anutám a fejét 🙂 Ezzel a sütivel kapcsolatban mindössze annyit tudtam, hogy 1 nap pihenő kell neki és, hogy Nagymamámnak mindig fáj tőle a feje. Ez a szalalkálinak köszönhető amúgy.
A receptet egyébként a szalalkáli hátsó oldalán olvastam és szimpatikusnak volt, mert a krémbe nem írt lisztet. Jön a nyár, a bikiniszezon. Megértitek az aggodalmam, ugye!? Legalább a krémben ne legyen liszt, cukor úgyis van benne 😀 Viszont elég szűkszavú volt a leírás, de én saját tapasztalataimmal bővített változatot osztok meg veletek.
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt + amennyit még gyúrás közben felvesz
- 10 dkg HIDEG vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csom. vaníliás cukor
- 1 csom. szalalkáli (Dr. Oetker)
- 1 dl langyos tej
- 2 tojás
- 1 ek. méz
- csipet só
Krém:
- 3 csomag csokoládé puding ( Dr. Oetker Eredeti )
- 2 SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ tojás
- 20 dkg cukor
- 1 liter tej
- 10 dkg SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ vaj
+ lelkesedés és jókedv 🙂
Első lépésként MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT! alsó-felső sütés 180 fok és nyisd ki a konyhában az ablakot, így elkerülhető a fejfájás!
A langyos tejben kevergetve feloldjuk a szalalkálit. Egy kis tálban villával felverjük a tojásokat, majd hozzákeverjük a tejes-szalalkáli párost.
Aztán egy tálba szitáljuk a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd összekeverjük őket és a nyújtódeszka közepére öntjük. Belekockázzuk a vajat és egy csipet sóval kicsit elmorzsoljuk a lisztes keverékkel és a mézzel.
A lisztes-vajas keverékhez fokozatosan adagoljuk a tojásos-tejes-szalalkális egyveleget. Egy öntés ->gyúrás, aztán megint egy öntés->gyúrás. Ez fontos, mert én egyszerre öntöttem hozzá és sikerült kisebb Balatont csinálnom, amivel alig bírtam. Ha úgy érzed, hogy nagyon ragad a tészta, akkor adjál még hozzá lisztet és gyúrd tovább. Nekem még jócskán vett fel. A lényeg, hogy szép sima tésztát kapjunk, ami nem ragad le. Henger alakúra formázzuk és 6 (lehetőleg) egyenlő részre osztjuk, amiből kis gombócokat formázunk.
A gombóckákat lisztezett felületen kinyújtjuk. (Nyújtáskor vegyétek figyelembe, hogy a krémből a nedvességet magába fogja szívni és még vastagodni fog egy kicsit. Nálam így volt 🙂 ) Ahhoz, hogy kerek legyen, a tortaformánk (24cm) alját ráhelyezzük és késsel körbe vágjuk. Mekkora ötlet, ugye? 😀 De hagyhatod akár téglalap formával is. Majd a sütőlemez hátoldalát bevajazzuk és azon kb. 5- 6 perc alatt megsütjük, épphogy legyen egy kis színe a tésztának. Amíg sül az egyik tészta, addig nyújtjuk a másikat és ezt játszuk 6szor. A nyújtódeszkáról a lemezre a sodrófa segítségével transzportáljuk. JÓ TANÁCS: ne szagolj bele a sütőbe mikor lenyitod, mert tényleg durva a “szag”. Én konkrétan megszédültem. + Figyelni kell a tésztát, mert gyorsan megsül és ezáltal gyorsan meg is éghet.
Amíg hűlnek a lapok, addig összeállítjuk a csokoládékrémet. Ehhez a tojásokat kettéválasztjuk és tojásfehérjékből csipet só kíséretében kemény habot verünk.
Egy lábosban a tejet, a cukrot, a pudingporokat és a tojás sárgákat kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés közben sűrű krémet főzünk belőlük. Ha ez megtörtént, lekapcsoljuk a főzőlapot, hozzáadjuk a kockázott vajat-> fakanállal jól elkeverjük, majd lehetőleg gyorsan belekeverjük a fehérje habot is. Nekem ez kevésbé sikerült, ezért a hő hatására gyorsan “megsült” apró habdarabok kissé láthatók voltak, de hát ennyi baja legyen, ugye?! 😀 Az íze viszont parádésan jó. Nem túl édes, lágy, selymes csokoládé íz. Úr Isten, tényleg jó lett.
Kezdhetünk is rétegezni, nem kell várni vele. 1 lap-> 1 adag krém szépen elkenve, egészen a szélekig -> 1 lap-> folyt.köv. Mindezt viszonylag gyorsan kell csinálni, mert a töltelék dermed és nekem is ezért kissé szépséghibás lett a végeredmény 🙂 A hatodik lap tetejére szerintem nem szükséges krém, azt leszórjuk úgyis porcukorral, mert úgy az igazi. Ne spóroljatok a rétegek közötti krémmel, bőven jusson mindenhova. Nekem elég rusztikusra sikeredett az összhatás. Lehet, hogy nem lett túl “sima” a végeredmény(itt-ott kilóg a krém), de óriás adag szeretettel készítettem és szerintem ez a legfontosabb.
Miután kihűlt a csoda6laposunk, mehet a hűtőbe pihenni és másnap csodás sütit prezentálhatunk a családnak/barátoknak/munkatársaknak/stb. Esetemben az ünnepelt tesóka és a család volt a zsűri, óriási sikere volt és higgyétek el, hogy nem elfogultak. Megmondják a tutit, ha kell, ha nem 🙂
Ez a recept is bekerült a családi gyűjteménybe.
Remélem tetszett a recept és kedvet kaptatok Ti is egy kis retro sütihez.
Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem ott is 🙂
Üdvözlettel: Szandra
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: