Ki látta az Egyszerűen bonyolult című filmet? Ha még nem láttátok, akkor sürgősen tessék megnézni,mert iszonyatosan jó! Vannak filmek amiket bármikor meg tudok nézni, nem unom meg: Forrest Gump, Dirty Dancing és természetesen az előbb említett is. A film hangulata, eleganciája, Meryl Streep bája ( őt amúgy is imádom, annyira sokoldalú színésznő), Alec Baldwin sármja együtt telitalálat. Barátnőimmel nagy kedvencünk. Mindig mondjuk, hogy olyan házat, olyan konyhát, olyan pékséget, olyan kávézót, olyan croque monsieur-t (a filmnek köszönhetően a legszeretettebb melegszendvicsem), olyan croissant, olyan dupla csoki tortát szeretnénk, mint ami a filmben is van. Kis lépésekkel kezdjük. A csoki torta pipa 🙂 Ugyanis, ha láttátok a filmet, abban ollllyyyannnnn guszta amit esznek, hogy az ember lánya nyújtaná a tányérját, hogy neki is kell egy jó nagy szelet. De sajnos Meryl nem adott, úgyhogy megsütöttem és jelentem, hogy a világ legegyszerűbb, ugyanakkor legtökéletesebb csoki tortájának receptjét osztom meg veletek. Készüljetek fel, hogy függőséget okoz! Én egy ártatlan kedd délután sütöttem meg, szerda délutánra egy morzsa sem volt belőle. Nem akarok neveket mondani Móni, de valaki még reggeliként is ezt ette 😀 Egyszerűen nem lehet abbahagyni. Ráadásul a legnézettebb kép lett a Facebook -on (ezúton is köszönöm 🙂 ).
és íme a Meryl tortája, ami alpján kedvet kaptam a sütéshez:
Angol nyelvű oldalon találtam rá az alapreceptre, amin kicsit alakítottam pl. vajkrém helyett mascarponet használtam, mert sokkal lágyabb íze van. A torta elkészítése nem egészen 1 órát vesz igénybe, alig van mosogatnivaló utána és isteni lesz a végeredmény. Kell ennél több?
Hozzávalók (24cm-es tortaformához):
1 bögre= 2,5 dl
Tészta:
- 2 bögre liszt
- 1,5 bögre cukor (eredetileg 2 bög.)
- ¾ bögre CUKROZATLAN kakaópor
- 2 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 bögre tej
- 1 bögre meleg víz
- ½ bögre olaj (én napraforgó olajat használtam)
- 2 tojás
- 1 tk. vanília kivonat
- csipet só
Krém:
- 33 dkg SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ mascarpone
- ¾ bögre CUKROZATLAN kakaópor
- ¼ bögre porcukor
- 1/4 bögre tej (elhagyható, akkor keményebb lesz a krém)
- pár csepp vanília kivonat
+ lelkesedés és jókedv 🙂
Első lépésben MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT!, alsó-felső sütés 180 fok.
Két nagyobb tálra van szükség mindössze. Az egyik a száraz-, a másik a nedves hozzávalóké lesz.
Kezdjünk a szárazakkal. A lisztet átszitáljuk (mert már régóta tudjuk, hogy jót tesz a tésztának) és összekeverjük a többi száraz hozzávalóval: kakaó, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, só. Félretesszük.
A másik tálban robotgéppel összekeverjük a tejet, tojásokat, olajat és végül a meleg vizet. A vizet egyébként elég a mikróban megmelegíteni, nem kell, hogy forrásban levő legyen.
A folyékony keveréket ráöntjük a lisztes-kakaós részre és a robotgép magas fokozatán alaposan összedolgozzuk. Gyönyörű, élénk, mély barna színű, már most jól láthatóan levegős tésztát fogunk kapni, amit 2 (!) részre választunk és sütőpapírral bélelt tortaformában készre sütjük. Nekem szerencsém volt, mert van 2 tortaformám, így egyszerre sütöttem meg őket. Az sem baj, ha csak egymást követően tudjátok sütni. A sütési idő (sütőtől függően) 30-40 perc, de tűpróbát érdemes végezni, biztos, ami biztos alapon. Csodás illatok lesznek a konyhában, készüljetek!
Amíg sül a torta, összeállítjuk a krémet. Fontos, hogy a mascarpone szobahőmérsékletű legyen, mert különben becsomósodhat. A porcukrot pedig érdemes előtte átszitálni. A mascarponet és a kakaót robotgéppel összekeverjük. Majd egymást felváltva adagoljuk hozzá a cukrot és a tejet. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a vaníliakivonatot. Úrrrr Istennnn micsoda gyönyörű, lágy és finom krémet kapunk.
Miután a tortalapok kihűltek. Megtöltjük krémmel (ne spóroljunk vele!) és a külsejét is beburkoljuk vele. Az oldalára is kenjünk. Szeretem a rusztikus megoldásokat, ezért nem nagyon simogattam el csokibevonatot, plusz a filmben is hasonlóan látható. Díszítésként szárított virággal szórtam meg a tetejét, csak úgy, mert találtam barátnőm kamrájában. Pazar látvány, mennyei illat, parádésan jó íz. Ezek jellemzik az Egyszerűen bonyolult Nagyszerű tortánkat. Avatás előtt érdemes 1-2 órára a hűtőbe tenni, jobban kijönnek az ízek.
BOLDOGSÁG van a négyzeten, mert óriási sikert aratott. Higgyétek el, nektek is sima ügy lesz!
Stílszerűen vacsora után ismét megnéztük barátnőmmel az ihletadó filmet. Csak és kizárólag a tisztelet kedvéért dupláztam a sütiből 😀 😀 😀 Alvinom is kért belőle.
Remélem tetszett a recept és Ti is kedvet kaptatok a sütéshez.
Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem ott is 🙂
Üdvözlettel: Szandra
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: