Red Velvet alias Vörös Bársony torta

Mondtam ugye, hogy elkezdődött a szülinapok ideje nálam családi és baráti körben egyaránt?! Idén pedig megfogadtam, hogy mindenkit igyekszem meglepni egy tortacsodával, hiszen tudjuk, hogy nincsen szülinap torta nélkül 🙂 A soron következő ünnepelt az én drága Réka barátnőm, akiről tudni kell, hogy egy igazi pozitív bomba. Mindenben megtalálja a jót és mindig mosolygós, plusz nagyon jól tudunk együtt tájékozódni (lásd Róma, párszor eltévedtünk) 😀 😀 Van, hogy szavak nélkül tudjuk, hogy mit gondol/szeretne a másik. A tortájának pedig története van: történt ugyanis, hogy már márciusban eldöntöttem, hogy milyen tortával lepem meg. Nem mással, mint a híres neves red velvet azaz vörös bársony tortával. Ez egy Gordon Ramsay műsornak köszönhető, hiszen ott volt a versenyzők feladata ennek a sütése és hihetetlen guszta volt, plusz játszi’könnyedséggel készítették el. Aztán jött Rékám kérdése májusban, hogy sütnék e a családi összejövetelre neki egy tortát, ami ” tudod az a piros fátyol torta” 😀 Tehát ő is a bársony tortát szerette volna. Nem hiába vagyunk barátnők 🙂 Végül úgy alakult, hogy a családi torta elmaradt, de én ettől függetlenül megsütöttem a piros csodát és nagyon örült neki Rékám.

Ismét egy olyanra vállalkoztam, amit eddig még nem csináltam. Mit mondjak? Szeretem a kihívásokat. Sokféle recept található az internet világában. Viszont úgy érzem, hogy sikerült a legjobbat megtalálni, köszönöm  a Nassolda oldalnak, bár icipicit alakítottam rajta 🙂

Első olvasásra bonyolultnak tűnhet, de nem az. Sőt! Meglepően egyszerű és gyönyörű látvány.

Hozzávalók:

Tészta:

-29.5 dkg liszt

-11.5 dkg SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ vaj

– 25 dkg cukor

– 2 csom. vaníliás cukorred velvet

– 2 db tojás

– 30 ml piros ételfesték eper/málna

– 7 gr CUKROZATLAN kakópor

– 164 gr natúr joghurt

– 82 gr víz

– 5 gr ecet

– 5 gr szódabikarbóna

– csipet só

Krém:

– 25 dkg SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ mascarpone

– 4 dl hűtött habtejszín (Hulala)

– 2 csom. vaníliás cukor

– porcukor ízlés szerint

+ lelkesedés és jókedv 🙂

 Első lépésként MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT! alsó-felső sütés 180 fok.

Aztán a szódabikarbónát felpezsegtetjük az ecetben. A vizet és a joghurtot pedig elkeverjük, ez lényegében író helyett van. Az eredeti receptet íróval írják, de könnyen és jól helyettesíthető a joghurtos keverékkel. Mindezeket félretesszük.

A vajat a cukor 1/3-ával  és a vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni, majd tojásokkal felváltva szépen kihabosítjuk. Ez az alapja mindennek, így a végeredmény nagyban függ az alaposságunktól.

Ehhez a lágy vajas keverékhez keverjük pár másodperc alatt az ételfestékünket. Csodás színt kapunk.

red velvet1

Majd jöhet a kakaópor, amit szintén elrobotolunk kb. fél perc alatt. Ennek köszönhetően  kissé elmélyül a színe.

red velvet2

Fakanállal nagy mozdulatokkal hozzákeverjük a hamis-írónkat vagyis a joghurt+víz keverékét.

Aztán ismét a robotgépé a főszerep, mert a lisztet fokozatosan, több részletben szitáljuk hozzá és alaposan, csomómentesre keverjük. Nagyon szép, levegős lesz az eredmény.

A legvégén öntjük hozzá a felpezsegtetett szódabikarbónát, amit pár másodperc alatt szintén belekeverünk.

Ennyi volt a tészta összeállítása 🙂 Első ránézésre kevésnek tűnhet a mennyisége, de nem az, majd meglátjátok. Készülhet belőle 2 db 24 cm-es torta, de én 3 db 18 cm-es tortalapot sütöttem belőle. A lényeg, hogy egyenlő mennyiség kerüljön a kivajazott+lisztezett  vagy sütőpapírral bélelt (én erre szavaztam) formákba. Erre jó a mérleg és a csodás matektudásom. Olyan hiperszuper magasröptű egyenletként oldottam ezt meg, hogy te úr isten, kicsit sikerült túlbonyolítanom 😀 😀 😀

A sütési idő kb. 25-30 perc sütőtől függően, de tűpróbát érdemes végezni. Miután megsültek, hagyjuk kihűlni és a tetejét vágjuk le. Nem kell sok, csak, hogy egyenletes legyen és igazából legyen mivel díszíteni, hiszen ezt fogjuk elmorzsolni.

Ha ezzel elkészültünk, akkor jöhet a krém. A mascaponet, a vaníliás cukrot és porcukrot robotgéppel szépen eldolgozzuk. Majd a hűtött red velvet3tejszínhabot elkezdjük felverni, mikor már lágy, akkor keverjük hozzá a már előre kikevert mascarponet és keverjük addig, amíg kemény habbá alakul át ééééééésssss kész a krém is.

Nincs más dolgunk, mint megtölteni a rétegeket és bevonni az egész tortát, majd hangulatunknak megfelelően dekorálni és 1-2 órára pihenőre küldeni a hűtőbe. Jót tesz neki.

Óriás BOLDOGSÁG van!red velvet4

 

Csodaszép látvány a piros és fehér kombinációja, az ízek is nagyon jól kiegészítik egymást. Tészta olyan, mintha felhőbe harapnánk, a krém légiesen könnyű, az összhatás bársonyos 😀

A torta story-jához hozzátartozik, hogy 25 km-t utazott és az utolsó kanyarban elfelejtettem, hogy velem van és picit kibillent az egyensúlyából, de no problemo, megoldottam 🙂 plusz Körti kutyusnak is nagyon ízlett 🙂red velvet6

Az egyedi tortadekort ismét a Magnolia-tól rendeltem és megint nem csalódtam a végeredményben, mert Rékát teljesen élethűen adta vissza. Ezúton is köszönöm 🙂red velvet5

Remélem tetszett a recept és Ti is kedvet kaptatok a sütéshez.

Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem  ott is 🙂

Üdvözlettel: Szandra

U.I: Nekem marad egy kis piskótám és krémem is, úgyhogy csináltam belőle pohárdesszertet.red velvet7

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!