Ki a csokit szereti rossz ember nem lehet. Ugye, így van a mondás? 😀 Csokitorta minden formában jó ötlet. Bárhol, bármikor, bárhogy. Meryl Streep dupla csokis csodája után (Recept: https://egycsipetboldogsag.cafeblog.hu/2016/05/27/csokitorta-ala-meryl-streep/ ), Steiner Kristóf tömör csokoládé tortája a kedvenc, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolni, ami valljuk be egy kánikulás időszakban igazi áldás és játszi könnyedséggel összeállítható, a siker pedig borítékolható. ÉÉÉÉÉÉsssss igen, valóban rabjává lehet válni.
Az úgy volt kérem szépen, hogy megvettem a Meglepetés Mentes konyha című magazinját, amit kimondottan ételérzékenyeknek adtak ki. (Imádom a gasztromagazinokat, szakácskönyveket, régi családi receptgyűjteményeket 🙂 ) Napjainkban egyre több embernek van ilyen-olyan ételallergiája és kezdetben kétségbeejtő, hogy vajon hogyan lehet ízletes ételeket, ehető süteményeket készíteni, ha pl. laktózérzékenyek, gluténérzékenyek vagyunk vagy szimplán szeretnénk egy ideig húsmentesen étkezni. Nos, nekik és az olyan kíváncsiskodóknak, mint én nyújt segítséget ez a magazin. Többek között Steiner Kristóf vegán receptjeit is kipróbálhatjuk. Azt gondolom, hogy Kristófot nem kell bemutatni senkinek, mindenki ismeri, elsősorban műsorvezetőként, de jelenleg már hazánk vegán Jamie Oliverjévé nőtte ki magát. Több műsorban is láttam, hogy milyen szenvedéllyel, kreativitással, hanyag eleganciával, no-stressz felfogással mozog a konyhában. Neki elhiszem, hogy igenis lehet hús- és állati eredetű termékek nélkül jókat enni. Abszolút szimpatikus személy. Szakácskönyvéből –Kristóf konyhája, mesés menük (nem csak) vegánoknak– is jól látható, hogy nem kell éhezni, finomabbnál finomabb ételeket ehetünk, melyek többnyire könnyen elkészíthetőek. Szerezzétek be, nem fogjátok megbánni!
Na,de a lényeg a csokitorta. Meglátni és megszeretni pillanat volt. Hihetetlen gusztusos volt a fotó és Kristófhoz hűen nem csak egy szimpla receptleírás, hanem egy személyes történettel, humorral fűszerezett kedvcsináló. Kedvenc részem: “…ínyencek és alkoholisták (mint én), ilyenkor löttyinthetnek bele egy kis presszókávét, esetleg narancslevet vagy éppen viszkit”. Íme a kiindulási pont a pózer Alvinommal, mert ugye neki mindig a konyhában kell lennie 🙂
A receptet kicsit Szandrásítottam, bocsánat kedves Kristóf 🙂
Hozzávalók 22cm-es tortaformához:
-25 dkg kakaós keksz
– 7 evőkanál olvasztott kókuszolaj (helyettesíthetitek vajjal)
-30 dkg étcsokoládé
-csipet só
-2 dl növényi főzőtejszín (helyettesíthetitek hagyományos tejszínnel)
– friss gyümölcs, esetemben málna volt
+ lelkesedés és jókedv 🙂
A kekszet daráljuk le. Hogy hogyan azt rátok bízom, a lényeg, hogy porállagú legyen. Megmutatnám ezt a “high tech csodaeszközt”, ami miatt tudom, hogy sárgultok most az irigységtől, de ő az én kis barátom és nem cserélném le soha semmilyen robotgépre (persze a felajánlásokat szívesen fogadok) 😀 😀
Miután ezzel megvagyunk, összekeverjük az olvasztott kókuszolajjal és a kapcsos tortaformánkat kibéleljük vele. Jól belenyomkodjuk úgy, hogy legyen kb. 1 cm-es pereme is, majd mehet a hűtőbe dermedni kb. fél óra elég neki.
A krém elkészítésére két verziót “mutatok” (mindkettőt kipróbáltam):
- Az étcsokoládét összetördeljük, gőz felett felolvasztjuk, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a főzőtejszínt és szép, simára keverjük egy csipet só kíséretében. FONTOS! a tál ne érjen bele a vízbe, mert megég a csokoládé és a tejszín legyen szobahőmérsékletű. Hűtés után keményebb krémet kapunk.
- Az étcsokoládét összetördeljük, a mikróban jól felmelegítjük a tejszínt, ráöntjük a csokira és szép simára keverjük egy csipet só társaságában. Hűtés után lágyabb krémet kapunk.
A csipet sóra az édesség egyensúlyozására van szükség, ezt egy műsorban láttam 🙂
Az elkészült krémet ráöntjük a kekszalapunkra és miután kihűlt, mehet a hűtőbe pihenni, hogy a jól megszilárduljon.
Díszítésnek bármilyen gyümölcsöt használhatunk, megszórhatjuk kekszdarabokkal, szeletelt mandulával, stb.
Óriás BOLDOGSÁG van. Hihhhhetetttlennnnn finom, roppanós, ugyanakkor mégis lágy, édes, de a málnának köszönhetően kissé fanyar, frissítő tömör gyönyör.
Nekem 1 szelet bőven elég volt. Legközelebb fagyival is kipróbálom:)
Remélem tetszett a recept és Ti is kedvet kaptatok az elkészítéséhez.
Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem ott is 🙂
Üdvözlettel: Szandra
U.I.: Egy dedikált Kristóf konyhájának nagyon örülne kicsi Szandra 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: