Epres galette avagy a francia omlós pite

Ha minden igaz és épp nem esik az eső, akkor itt a nyár, ami azt is jelenti, hogy kinyílik a friss gyümölcsök és zöldségek kincsesládája. Használjuk ki és együnk minél többet belőlük bármilyen formában. Én most egy parádésan egyszerűen elkészíthető, isteni finom sütit mutatok nektek, ami előhozza a kreatív éneteket is. Ezért (is) csodás a sütés-főzés 🙂

Főszereplőnk a galette (galet-nek kell ejteni), ami Franciaországhoz köthető. A galette név alatt egy felül nyitott, omlós pitéről beszélünk. Kinézetre egy fészekhez tudnám hasonlítani, melyet sós vagy édes töltelékkel egyaránt ízesíthetünk. Tésztájához nem kell más, mint liszt, vaj, némi cukor és egy kevés víz. A sós változat esetén a tésztából lehetőleg hagyjuk ki a cukrot 🙂 Víz helyett használhatunk tejfölt vagy akár tejszínt is. Készíthetjük nagy- és kis méretben egyaránt. Íme néhány galette kedvcsinálónak:

galette válogatás

fotók: Google

Közös történetünk ott kezdődik, hogy egy ártatlan napsütötte napon sikeresen szedtünk 14,5 kg epret (mindezt munka előtt sikerült végrehajtani), melynek nagy része lekvár formájában került a kamra polcaira, hogy télen egy kis nyarat érezzünk, átmelegedjünk miközben az eper édes ízét ízleljük. Igen ám, de maradt egy kisebb adag, amivel valamit kezdeni kellett és ekkor jött “Gugli” barátom, aki meggyőzött arról, hogy ezt a francia pitét készítsem el. Biztos vagyok abban, hogy még sokszor  fogom sütni, mert tényleg egyszerű,  gyors (ha eltekintünk a pihenőidőtől) és bármivel variálható. Ígérem a sós változatról is beszámolok majd 😉

Hozzávalók:

-35 dkg liszt

-22 dkg HIDEG vaj

-3 dkg cukor

-40-70 ml hideg víz

-csipet só

-zsemlemorzsa vagy búzadara a szóráshoz

-kb.1 kg gyümölcs, esetemben eper

+ lelkesedés és jókedv 🙂

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, amit a kockázott, hideg vajjal és a csipet sóval összemorzsolunk.

Hozzáadjuk a cukrot, kicsit átdolgozzuk, majd fokozatosan hozzáöntjük a hideg vizet. A lényeg, hogy egy jól gyúrható, enyhén ragacsos tésztát kapjunk. Nekem 70 ml vizet vett fel a tészta, de ez szerintem lisztfüggő. Remélem észrevettétek, hogy olyan mintha linzertésztát készítenénk!?

Miután összeállítottuk a tésztánkat, mehet a hűtőbe pihenni legalább 1 órát. Addig megmossuk és felszeleteljük az epret, amit 2-3 evőkanálnyi cukorral édesítünk és szűrőben hagyjuk lecsepegni, hogy ne áztassa majd el a tésztát. Személy szerint nem vittem túlzásba az édesítést, mert szeretem érezni a gyümölcs valódi ízét és jelentem sikerült jó egyensúlyt teremtenem.

Most jön a MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT! rész, alsó-felső sütés 180 fok.

A pihenőidő leteltével  3 részre osztjuk a masszánkat és lisztezett felületen (lehetőleg) kör formájúra nyújtjuk. Kb.4-5 mm vastagságú tésztát készítsünk. Figyeljünk arra, hogy a felületét is vékonyan lisztezzük, ezzel megelőzve a szakadást, repedezést.  Nem kötelező 3 fészket csinálni, lehet több kisebb is, ezt rátok bízom 🙂 A kör forma nekem annyira nem sikerült, inkább ovális lett és a tészta szélei is szaggatottak voltak, ezért fogtam egy kést amivel szépen kiigazítottam. Fazonigazítás után egy sütőpapírral bélelt tepsire teleportáljuk.

A tészta szélétől kb. 3-4 cm-re a késsel finoman rajzolunk egy kört, ami lényegében egy margó lesz arra, hogy hol hajtjuk majd vissza tésztát. A rajzolt körön belül megszórjuk egy kis búzadarával/zsemlemorzsával (felszívja a nedvességet) és kívülről befelé haladva helyezzük rá a szeletelt epret. Fedjék egymást a szeletek és ne spóroljunk, hiszen minél több annál jobb.epres galette

Ha ezzel megvagyunk, akkor a tészta széleit hajtsuk vissza. Nekem kb. 6 szögű lett, de, ha ügyesek vagytok, akkor egy oktogon formájú pitét kaptok. Szórjuk meg az egészet cukorral és már mehet is a meleg sütőbe, ahol kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

epres galette2

BOLDOGSÁG a négyzeten 🙂 Nagyon finom gyümölcsös süti illat lengi be a lakást, nem mellesleg gyönyörű látvány a kész pite.epres galette3

 

Melegen nem tanácsos enni belőle, mert elégetitek a nyelveteket, nekem legalábbis sikerült, de hát ez van, ha az ember lánya türelmetlen és mohó 🙂

 

A tetejére szórt cukor karamellizálódott és ahogy beleharapunk a tészta szélébe ettől az kicsit roppanós, édeskés, az alatta megbújó eperdarabok pedig gyermeki örömöt hoztak elő belőlem. Nekem a kedvenc részem ebből a sütiből a széle lett az előbb leírtak miatt. Apró örömök 🙂

epres galette4

Díszíthetjük pl. szeletelt mandulával, mentalevéllel, adhatunk hozzá 1 gombóc fagyit. Én a minimál stílust választottam, mert ezek közül egyik sem volt itthon 😀 😀 😀 Másnaposan egyébként szerintem sokkal-sokkal finomabb volt, hiszen az ízek még jobban összeértek. Egy csésze kávéval párosítva kiváló pl.: egy világmegváltós barátnős beszélgetéshez 🙂

Remélem tetszett a recept és Ti is kedvet kaptatok az elkészítéséhez.

Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem  ott is 🙂

Üdvözlettel: Szandra

 

 

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!