Hallottatok a crumble-ről? Az egyszerű, de nagyszerű gyümölcsös crumble-ről? Ha azt mondom, hogy morzsasüti, úgy lehet ismerősebb, de a crumble sokkal-sokkal menőbb 🙂 Már többször láttam, hogy hogyan készítik és mindig azzal harangozták be, hogy a legegyszerűbb édesség, amit akár egy óvodás meg tud csinálni. Hiszem, ha látom éééééésssss aláírom, ez valóban igaz. Bárki el tudja készíteni, még aki életében nem sütött semmit, ő is. Jamie Oliver (a pasit imádom!!!annyira jó nézni, hogyan süt-főz) előszeretettel süti különböző gyümölcsökkel, hol vaníliasodóval, hol fagyival, hol görög joghurttal kínálja, de önmagában is ellenálhatatlanul finom. Amolyan “na még egy kicsit eszek belőle…és még egy kicsit…és ahhhhh” édesség, amit nem lehet abbahagyni.
Cseresznye-szezon van és szerencsére az irodánk udvarán áll egy óriási cseresznyefa roskadásig tele gyümölccsel. Mit tehettem volna, kollégámmal szedtünk egy kisebb mennyiséget, amiből már hazafele eldöntöttem, hogy crumble lesz. Felpattintottam “Gugli” barátomat és szemezgettem a rengeted receptvariációból. A végeredmény pedig önmagáért beszélt, ízre és illatra mindenképp, külsőre kissé eltér a “szép” látványtól, de mint tudjuk a szépség szubjektív. Ami igazán tetszik benne az egyszerűségén túl, hogy ismét kedvünkre ízesíthetjük. Nem kell más hozzá, mint bármilyen szezonális gyümölcs, de ez lehet akár kompót is, a kedvenc fűszereink, egy kis olajos mag pl. dió, mandula, pisztácia(ha szeretjük), vaj, liszt és sütő.
Hozzávalók:
-70 dkg magozott cseresznye/bármilyen gyümölcs
-4 +5 = 9 ek. cukor
-citromlé
-20 dkg liszt
-20 dkg HIDEG vaj
-kb. 1 marék durvára tört dió
-őrölt fahéj ízlés szerint
-csipet só
+ az elmaradhatatlan lelkesedés és jókedv 🙂
Első lépésnek a kimagozott cseresznyét meglocsolom kb. 1 evőkanál citromlével, összekeverem 4 evőkanál cukorral és fahéjjal, majd egy szűrőben félreteszem lecsepegni. Hihetetlen, hogy mennyi levet ereszt 1 óra alatt és nem lenne jó, ha eláztatná a sütinket.
Ha pihent egy kicsit a drága, akkor MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT! alsó-felső program 200 fok.
Egy tálban a lisztet, a vajat, a csipet sót és az 5 evőkanál cukrot összemorzsoljuk a kezünkkel ( a szerencsések robotgéppel 🙂 ), belekeverjük a durvára tört diót és ismét fűszerezhetjük egy kis fahéjjal. Ez a művelet ne tartson sokáig, mert nem jó, ha a vaj túlzottan megpuhul, ugyanis akkor nem lesz elég ropogós a sütikéreg.
Egy hőálló edénybe az előkészített cseresznyét elegyengetjük, rászórjuk a lisztes-vajas keveréket és a tetejét meghintjük lehetvékonyan cukorral, ami a sütés hatására karamellizálódik és fokozza a roppanós hatást.
Már indulhat is a sütőbe, ahol kb. 30 percet tölt. Akkor jó, ha aranybarna a teteje.
AtttyyyyaaaaÚrIstttttennnn micsoda illatok lepik el a konyhát hála a fahéj, a gyümölcs és a karamellizált cukor triumvirátusának köszönhetően.
Miután kivettük a sütőből, egy kicsit hagyjuk hűlni, mert szanaszét égeti a szánkat, de langyosan már lehet is kanalazni. Párosíthatjuk vaníliasodóval, fagyival, fűszeres joghurttal, de én lusta voltam és önmagában ettem. Jelentem így is szuper finom 🙂
Még reggelire is tökéletes ötlet:
Mindenképp próbáljátok ki, mert valami fantasztikus az édes kéreg alatt sült fahéjas gyümölcs kombója. Élvezet minden egyes kanál belőle.
Remélem tetszett a recept és Ti is kedvet kaptatok az elkészítéséhez.
Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem ott is 🙂
Üdvözlettel: Szandra
U.I: A képek minőségéért bocsi, de késő este készült a csodasüti és nem igazán voltak jók a fényviszonyok 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: