Anutám kedvenc répatortája

Tartozom. Nem szeretek tartozni. Répatorta receptjét húsvét óta nem sikerült leírnom nektek. Eddig. De most leültem és addig fel nem állok, míg nem adom át a tudásom ezen részét 🙂

Ismerős az a nyuszikás vicc, hogy répatorta van? Nálam van és húsvétkor alap, hogy az asztalra kerül. Elvégre a nyuszi is répát eszik. Alapvetően sütőtökből szoktam elkészíteni ezt a receptet, de most gondoltam egy nagyot és lecseréltem a sütőtököt sárgarépára. Óriási ötlet igaz? 😀 Anutám (így hívom édesanyámat) mikor meghallotta, hogy mit terveztem sárgarépából készíteni, vágott egy nem túl kedves grimaszt, hogy ezt jól meggondoltam e, mert attól tart, hogy nem lesz, aki megegye. Rajtam kívül persze. Én ugyanis imádok mindent, aminek a sárgarépához köze van (meg az édességhez 🙂 ). Barátnőimmel van, hogy egy pohár üveg bor mellett nyers sárgarépa csíkokat rágcsálunk és megfejtjük az élet nagy dolgait, csak aztán esünk neki a tábla csokinak, mert ugye így nem hízlal és a lelkünknek jobb 😀 😀 Szeretem a színét. Szeretem hasábokra vágni, kis kókuszolajon megpirítani sóval, borssal és chilivel. Szeretem a sárgarépapürét köretként enni húsokhoz. Szeretem salátába belereszelni. Szeretek ízesíteni vele.  Szeretem a Tihanyban található Tündérsziget nevű varázshelyen egy finom házi limonádé kíséretében, a kilátást élvezve, lassan, apró falatokban elfogyasztani az ottani házi répatortát. Isteni!!! Ha Tihanyban jártok mindenképp menjetek el, mert varázslat, ami ott van. Kicsi, hangulatos hely, gyönyörű kilátással, házi-, finomabbnál finomabb süteményekkel, szörpökkel és még sorolhatnám. Tessék elmenni és kipróbálni! A lényeg, hogy répatortát tavalyi tihanyi kirándulásunkig nem ettem. De azóta szerelem van és gondoltam, itt az idő, hogy magam is elkészítsem. Anuta, mint már mondtam nem túzottan örült, de…most jön egy ÓRIÁSI DE…ugyanis Anuta jött, kóstolt és rajongó lett. Olyannyira, hogy húsvétot követő hétvégén ismét meg kellett sütnöm 🙂 Ennyit az előítéletekről.

A dió, a sárgarépa, a narancs, a fahéj, a gyömbér és a mascapone talalálkozásából csak jó dolog sülhet ki, gondoltam én. Ééééééssss igen. Nyilván nem én találtam fel a spanyolviaszt, de jó érzés mégis azt érezni.

Mire lesz szükség? Egy 18 cm-es tortaformára (lehet 24 cm-es is, de akkor valószínű vékonyabb lesz a tészta és nem biztos, hogy két szintesre lehet vágni, tölteni), amit kölcsönözhetsz is, mint én a kuglóf formát. 😉  Az előkészületek lehetnek kicsit macerásabbak, de aztán pik pak elkészül és nagyon finom lesz a végeredmény. Jó tanács: érdemes előző este/délután megsütni, hogy legyen ideje kihűlni.

Hozzávalók:

  1. Tészta:

25 dkg finomliszt

10 dkg cukor

15 dkg vágott dió

15 dkg reszelt sárgarépa

2 dl olaj

3 tojás

1,5 tk. sütőpor

1 tk. szódabikarbóna

1 tk. fahéj (lehet több, ha szeretitek az ízét)

1 tk. őrölt gyömbér ( lehet ez is több)

1 narancs reszelt héja és leve

csipet só

      2. Krém:

35 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

1 csom. vaníliás cukor/ 3-4 csepp vaníliakivonat

+az elmaradhatatlan lelkesedés és jókedv 🙂

Mint mindig, így most is jó, ha szobahőmérsékletűek az alapanyagok.

Alaposan kivajazzuk és lisztezzük a tortaformánkat, félretesszük.

répatorta

 

Aztán fogjuk a diót és száraz(!) serpenyőben kicsit megpirítjuk, figyeljünk oda rá, nehogy megégjen. A pirítás nagyon finom ízt ad neki és ropogós lesz tőle. Itt halkan jegyzem meg, hogy nekem nagyon szép tanakajdi dióm van a Monty-kertből 🙂

 

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a “legnehezebb” része a sütinek: a sárgarépa lereszelése.répatorta2 Szívesen lepasszoltam volna húgomnak ezt a részét a munkának, de sajnos épp akkor volt halaszthatatlan dolga. Nyilván előtte és utána már ott volt boldogítani 🙂  Ezt egy apró lyukú reszelővel oldjuk meg amúgy és nagyon jó bicepszre.

Mire a reszeléssel végzünk, kihűl a dió is és apróra vághatjuk. Két lehetőség van. Az egyik, hogy zacskóba tesszük és egy sodrófával/húsklopfolóval jól összetörjük olyan méretűre, amilyet szeretnénk. Ez jó kis feszkólevezetés lehet 🙂  A másik, hogy késsel apróra vágjuk. Én az utóbbira szavazok általában, mert szeretem aprítani, hallani a roppanó hangot és érezni az illatát. Egy kis adagot tegyünk félre díszítéshez.

Ha már előkészülünk, akkor érdemes már most lereszelni a narancs héját és aztán kifacsarni a levét.

Most jön az a bizonyos MELEGÍTSD ELŐ A SÜTŐT! rész, alsó-felső sütés 180 fok.

Innen már gyerekjáték az egész.

Fogunk egy tálat, beleszitáljuk a lisztet (mert tudjuk, hogy szitálni jó), hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, gyömbért, narancshéjat , vágott diót és a sót, majd fakanállal összekeverjük.

répatorta1

A tojásokat külön választjuk. A fehérjét egy csipet só kíséretében felverjük a robotgéppel. Ezt követően a tojás sárgáját a cukorral kihabosítjuk. Mondtam már, hogy Anutámnak hiperszuper robotgépe van? Álom vele a munka. Az enyémet, meg fél év után vihettem vissza, mert nem bírta a hajtást. Na mindegy… Általában én először a fehérjével dolgozok a géppel és aztán a sárgájával, mert így nem kell plusz egy mosogatást beiktatni, míg fordítva kénytelenek lennénk, mert tapasztalatom szerint, akkor nem sikerül valami jól a hab. Nem szeretek mosogatni.

A lisztes keverékünkhöz fakanállal(!) hozzákeverjük a tojás sárgájás cukros történetet, a reszelt sárgarépát, az olajat és narancslevet. Egy sűrű masszát kapunk, aminek az illata a fűszerektől egyszerűen már most isteni.

Ehhez szintén fakanállal hozzákeverjük a tojás fehérje 1/3-át. Itt nem kell foglalkozni azzal, hogy összetörik e a hab, mivel az a lényeg, hogy lazítsa a masszánkat. Na, de a maradék 2/3-ot már óvatosan, nagy mozdulatokkal forgatjuk a tésztához.

répatorta3

A már kivajazott-lisztezett formánkba öntjük, elsimítjuk a tetejét, kicsit az alját a pulthoz ütögetjük és mehet is be a meleg sütőbe, ahol sütőtől függően 45 percet- 1 órát sütjük. Hihetetlen finom illatok vannak a konyhában. Mielőtt kivennénk végezzünk tűpróbát a biztonság kedvéért. Nekem kicsit csúcsfej lett, de a krémmel igyekeztem kompenzálni 🙂

Miután kivettük, tegyük formával együtt hűtőrácsra és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ez nemrépatorta5 lesz rövid idő!!! Személy szerint én este sütöttem meg, így éjjel volt ideje bőven kihűlni és reggel állítottam össze a krémmel.

A krém hozzávalóit egy robotgéppel pár perc alatt összekeverjük és a ketté vágott tortánkat(ami egyébként nagyon jól néz ki belülről) jól megtöltjük vele. Kb. a 2/3-át a tésztalapok közé tesszük, a maradékkal a torta tetejét és oldalát megkenjük és  egy kis aprított dióval megszórjuk és tádám már kész is vagyunk. Mielőtt felszelnénk min. 1-2 órát pihenjen így.

répatorta6

Boldogság van, kész az illatos, szépséges tortácskánk 🙂

répatorta7

Nagyon finom, nem túl édes, krémes süti, amit garantáltan mindenki szeretni fog, még a fanyalgó Anuták is és ami a legfontosabb, hogy nem csak húsvétkor készíthetjük, hanem bármikor, amikor valami finom, látványos sütivel szeretnénk előállni vagy csak szimplán valami finomságra vágyunk.

Az imádnivaló nyuszis tortadekort a Magnolia -tól rendeltem. Mindenképp látogassatok el iLDó oldalára, mert csodadolgokat készít.

Remélem tetszett a recept és hamarosan  Ti is elkészítitek!

Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem  ott is 🙂

Üdvözlettel: Szandra

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!