Ha hiszitek, ha nem, de nekem Kulka János az egyik kedvencem. Minden szempontból. A megjelenése, hangja, gesztusai, pozitív kisugárzása és munkássága engem szinte megbabonáz. Ezt kevés férfi mondhatja el magáról 😉 Legutóbbi filmjét a Félvilág – ot többször megnéztem és határozottan állítom, hogy az egyik legjobb magyar film jelenleg. De A berni követ is hihetetlen jó és még sorolhatnám. Na ,de most nem a filmekről szeretnék beszélni…
Nemrég láttam egy Stahl konyhája részt, amiben Ő volt Stahl Judit vendége és közösen főztek. Íme a felvétel: Stahl konyhája. Annyira jó nézni és hallgatni ahogy mesél, árad belőle a nyugalom. Annyira elegánsan főz, látszódik, hogy nem most kezdte és az egyszerű, de nagyszerű elvet követve egy karalábés csirkés receptet mutat be, ami neki is nagy kedvence. A műsort követően elhatároztam, hogy meg fogom csinálni és tudjuk, hogy, ha valamit én a fejembe veszek, akkor az úgy is lesz. Szóval elkészítettem és azóta bármikor szívesen eszem. Erre a héten jött a rossz hír, hogy Kulka János stroke-ot kapott és életmentő beavatkozásra volt szüksége. Engem letaglózott, pedig nem ismerem személyesen, DE bízom benne, hogy lesz még lehetőségem személyesen is találkozni vele.
Én ezzel a bejegyzéssel tisztelgek Ön előtt Művész Úr és kívánom tiszta szívből, hogy mielőbb épüljön fel és láthassam, hallhassam újra (és kérem, egyszer főzzünk együtt)!
Fogadjátok szeretettel Kulka János karalábés csirkéjét.
Ahogy a neve is mutatja a főszereplőink a csirke, a karalábé és a tűzhely. Meglepő ugye, hogy nem sütök most, hanem főzök. Pedig legalább annyira szeretek főzni, mint sütni. Nekem egyébként eddig(!) a karalábé kimaradt az életemből. Nem igazán ettem, nem tudom miért, pedig most, hogy megkóstoltam rájöttem, hogy nagyon finom és ízletes. Akár nyersen is lehet szerintem enni. Nem mellékesen Alvin kutyumnak is ízlett, mert a karalábé héját ellopta és jóízűen megette. Mondjuk ezt csinálja mindennel, nem válogat. A konyhában neki köszönhetően a padlót nagyon nem is kellene takarítanom, mert olyan, mint egy porszívó. Emlékszem Darth Vader barátom főzött és véletlenül leesett a kezéből egy 15 dkg-os kecskesajt, aminek nem volt ideje padlót érni, mert Alvin akár egy cápa a levegőben elkapta és nem engedte. Pedig esküszöm etetem becsületesen, de mégis imád kukából enni, konyhában padlót takarítani, kaját lopni asztalról, mosogatógépben előmosogató funkcióként üzemelni (erről fotóm is van). Azt mondják olyan a kutya, mint a gazdája. Nos, mindketten szeretünk enni. Alvint pedig egyszerűen imádom 🙂
No, de a recept. Mint általában, úgy most is kicsit alakítottam rajta. De kérem szépen én Szandra vagyok 🙂 Eredetileg csirkecombfiléből kellene készíteni, de én próbáltam abból is és többet nem babrálnék vele, mert mire lefejtettem a csontról a húst pár “szép” szó elhagyta a számat 🙂
- kb.1 kg csirkemell
- 2 fej közepes karalábé
- 2 db sárgarépa
- 1 db citrom
- 2 dl főzőtejszín
- friss petrezselyem
- 1 ek. vaj
- 1 ek. kókuszolaj
- só
- bors
+ jókedv és lelkesedés 🙂
Első lépésben csíkozzuk fel a csirkemellet, pucoljuk meg a karalábét és kockázzuk fel, ugyenezt tegyük a sárgarépával is.
Egy nagyobb serpenyőben (esetemben wok serpenyő volt a kézenfekvő) a kókuszolaj – vaj párosát felolvasztjuk, rádobjuk a kockára vágott karalábét és sárgarépát. Párszor megkeverjük, nem kell túl főzni, mert a csirkemellel is puhulni fog és nem jó, ha szétesik.
Közben a citrom héjából zöldségpucolóval 3 csíkot “vágunk” úgy, hogy a fehér rész ne legyen rajta véletlenül se, mert megkeseredik.
Mikor már félig puha a karalábé, akkor adjuk hozzá a csirkemellet és esetleg 1-2 fej zúzott fokhagymát, csak úgy az íze kedvéért. Személy szerint a húst kicsit lepirítottam, mert úgy szeretem. De a lényeg, hogy a levét elfőzzük!
Miközben a serpenyőben pirul a csirke, addig a friss petrezselymet megmossuk és felaprítjuk. Naggggyon szeretem az illatát és az ízét is. Nálam nincs pl.: húsleves frissen vágott petrezselyem nélkül. Nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel, hál’isten. Előző nap barátnőmnél tartózkodtam és pár pohár bor elfogyasztása után megbeszéltük, hogy milyen jó felaprítani a petrezselymet és mennyire szeretjük az illatát. Mindez onnan indult, hogy hozzá vittem a piacon vásárolt zöldség zöldje csokromat, amit ő a gulyás leveséhez lelkesen meg is dézsmált 🙂
A citromhéjakat kiszedjük, mert már nincs szükségünk rájuk és sóval, őrölt borssal ízesítjük.
Jöhet a tejszín, kb. 1 evőkanálnyi citromlé, amivel mindössze annyi dolgunk van, hogy össze kell forralni és tádám már kész is. Egy kevés aprított petrezselymet a végén keverjünk bele, de a többit csak tálaláskor szórjuk rá.
BOLDOGSÁG van. Egyszerű, gyors, ízletes. Köszönöm Művész Úr!
Egytálételként is tökéletes, de én ettem most hozzá egy kis párolt rizst is.
A petrezselymet NE sajnáljátok róla, hiszen élénk színével nagyon jól feldobja a látványt és az íze valami csoda.
Remélem tetszett a recept és hamarosan Ti is elkészítitek!
Megtaláltok Facebook -on is, ha van kedvetek tartsatok velem ott is 🙂
Üdvözlettel: Szandra
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: